QR kod na ispisu fiskalnih računa

U skladu s čl. 2. Zakona o fiskalizaciji i čl. 18.a st. 1. Pravilnika o fiskalizaciji, QR kod je dvodimenzionalni kod koji sadržava zapis određenog seta podataka. Taj kod stvara obveznik fiskalizacije izdavanja računa i ispisuje ga na računu kao obvezni sadržaj računa.
Od 1. siječnja 2021. godine QR kod bit će obvezan dio sadržaja računa u skladu s čl. 9. Zakona o fiskalizaciji, ali samo onih računa koji se naplaćuju sredstvima koja se smatraju prometom gotovine.

Osnovni je razlog uvođenja QR koda da građani mogu provjeriti račune na temelju čl. 27. Zakona o fiskalizaciji. U čl. 27. Zakona o fiskalizaciji navedeno je da kupci te svi primatelji računa, za koje je izvršen postupak fiskalizacije, mogu provjeriti je li njihov račun prijavljen Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, u roku od 30 dana od dana izdavanja računa.

Prema gore navedenom Osmi bit radi na implementaciji QR koda na sve račune koji se fiskaliziraju (za sve načine plaćanja osim „virman“). 

Obzirom na veliki broj korisnika  sa raznim djelatnostima, najkasnije do 30.12.2020 ćemo novom verzijom instalirati QR kod na preko 1000 raznih korisničkih ispisa.

Provjera računa obavlja se slanjem SMS poruke ili upitom na web-servis, dostupan na mrežnoj stranici Porezne uprave.
QR kod kao obvezni sadržaj računa, u skladu s čl. 18.b st. 1. Pravilnika o fiskalizaciji, treba minimalno sadržavati zapis sljedećih podataka:

  • URL adresa do web-stranice Porezne uprave za provjeru računa
  • JIR ili zaštitni kod obveznika fiskalizacije
  • datum i vrijeme izdavanja računa
  • ukupnu svotu računa

Comments are closed.